Видове ръкавици

Съвременните модели ръкавици следват главно модата и неслучайно се превръщат в моден аксесоар. Използват се главно в строго официални поводи и се носят предимно от жените.

Видове ръкавици:

Кожени ръкавици – това са най-използваните материи за направа на ръкавици. Затова и многообразието им е най-голямо. Те обещават гъвкавост, здравина и удобство. Когато са направени от естествени кожи, приемат топлината на тялото  създават повече удобства. Кожените ръкавици изискват специална поддръжка, а при влага променят визията си. За вътрешност на кожена ръкавица се използват различни материи. Кашмирът и вълната са за задържане на топлина и мекота, а коприна за по-хладно, през лятото.

Еленова кожа – тази кожа е много здрава и еластична. Има по-груба повърхност и рустикален вид, но е и трудна за носене всеки ден.

Овча кожа – тази кожа е фина и стои елегантно. Много удобна, нежна и здрава, а това я прави подходяща за направа на всякакви модели ръкавици.

Козя кожа – издръжлива е, държи ниска цена, но е твърда за обработка.

Козина – изключително топла и се поставя най-често от вътрешната страна в ръкавици.

Агнешка кожа – тя е мека и луксозна, а това я определя и като много скъпа.

Телешка кожа – евтина и достъпна, но и много дебела. Това обяснява и по-опростените модели на изработка на ръкавици от нея.

Кожа от пекари – това е най-рядко срещаната и най-луксозна кожа. Характерно за нея е, че е изключително мека, издръжлива, скъпа и трудна за обработка (шиене).

Поддръжка на кожени ръкавици – изисква химическо почистване. Естествената кожа не бива да се пере в перална машина или с препарати. На пазара се предлагат и специални препарати за грижа и почистване на ръкавици от естествена кожа. Сушенето на кожени ръкавици също изисква специални мерки. Те не бива да се изцеждат, нито да се поставят около отоплителни уреди. Кожените ръкавици трябва да се подсушат внимателно с хавлиена кърпа и да се оставят естествено да изсъхнат. Добра тактика е периодично да се поставят на ръцете, за да не загубят естествената форма.

Сатенени ръкавици – тези модели се носят най-вече на специални поводи като балове, сватби, официални приеми. Те са актуален моден аксесоар сред жените, но не гарантират, че винаги ще останат на модната сцена. По-скоро са разкошен аксесоар за дамски тоалет, подобно на шапките от миналото.

Еластични ръкавици – популярни са също толкова, колкото и ръкавиците от фини материи (коприна и сатен). Бъдещето им не е съвсем гарантирано, а по-скоро преходно, според писъка на модата.

fashion gloves

Любопитно около ръкавиците:

Английската кралица Елизабет I имала колекция от над 2 хил. чифта ръкавици.

До края на XVIII в. ръкавиците били създавани само ръчно. Кожата се доставяла от Испания, кройката се правела във Франция, а в Англия се украсявали ръкавици за кралицата.

До средата на XIX в., когато технологиите навлезли масови, индустрията започнала да произвежда всевъзможни модели ръкавици и далеч по-евтини. Стилът на обличане casual, бил забравен до завръщане на модата през 80 – те години на миналия век.

 

Scroll to Top