Теракот в кухнята – какво трябва да знаем

Подовите покрития са в домовете ни в много стилове, а когато стане дума за най-тежката артилерия, която трябва да имаме по силно замърсилите места се явява теракотата.

Използването на храни, различни течности и целият процес на готвене в кухнята налагат там да има плочки. Те са по-бързи за почистване, а многообразие от тях не липсва на пазара. Разбира се не пречи да поставите и ламинат, но трябва да съобразите някои изисквания.

Плочки за подове са чудесен избор за кухни. Плочката може да издържа на тежки натоварвания, голям трафик, разливане на вода и не абсорбира миризми или бактерии. Тя може да е най-удачен вариант, срещу домашни любимци и деца и може да се комбинира с всеки стил и декор. Теракотени плочки могат да бъдат организирани в множество модели.

Твърдостта, която има плочката теракота прави избора толкова желан, тъй като повърхността на кухнята, често се казва недостатък или трудност в ежедневното почистване.

Ако обаче сте сериозни готвачи ще искате да имате на краката си удобни обувки или да поставите постелки или килими, защото да стоите на плочки за дълги периоди от време може да бъде студено и твърдо. Повърхността му е студено на допир на боси крака. Затова и много домакини прибягват към избор на паркет естествен Дъб.

Какво трябва да знаете

Теракота плочки са произведени от устойчив материал, като керамика, камък, метал, или стъкло.

Тази ултра-твърда повърхност, няма да бъде повредена от домашни животни или деца, а освен това издържа на петна от разлята храна. Но това изисква правилен монтаж, за да издържа на вода.

Как да почистите: Избършете разлив от течности, възможно най-скоро. Когато има остатъци от трохи, кал, камъни и други твърди частици, почиствате с метла или прахосмукачка. Редовно избърсвайте повърхността с влажна моп или кърпа. Избягвайте абразивни препарати, които могат да увредят повърхността.

Съображения при избора на плочки за подове

Съществуват три основни вида плочки.

Керамични – изработени са от глина. Това е лесно за инсталиране, но малко по-податливи на щети от порцелановите плочки.

Порцелан – изработени от пясък и минерали, те са по-плътни от керамични плочки и по-трудно се инсталират.

Камък – той е красив и траен, при това естествен, но изисква запечатване и е най-скъп като материал.

Най-популярните плочките се предлагат в големи стилове формат, които минимизират ленти за фуги и правят малката кухня да изглежда по-голяма. Предлагат се в квадратна форма, която е най-популярната форма, но има и правоъгълници, шестоъгълници и осмоъгълници. Те могат да направят изявление. Можете да се включат един или повече стилове, за да създадете разнообразие от модели, шахматен вид и добавете акценти за визуален интерес.

Много добри имитации на теракотни плочки има и в разнообразието от стилове ламинати.

Scroll to Top