Защо изборът на щори е най-добро решение на прозорци

Различните типове щори си имат своето предназначение, което ги прави идеалното решение за дадено помещение. Защо да се спрем в избора на щори и какво можем да очакваме от тях. Конкретно на тези два въпроса ще обърнем внимание сега, за да знае всеки как да живее по-добре.

Щорите са нужни не само през лятото, заради защитната им функция от пряка слънчева светлина. Те са нужни и в студените зимни дни, когато дните стават по-кратки, а нуждата от осветление идва по ред. Палейки лампата всеки един детайл се вижда свободно от вън, а никому не са приятни любопитните погледи на случайни минувачи.

Нуждата от здрави и качествени щори за прозорци се провокира от множество обстоятелства, но факт е, че с външни или вътрешни модели на първо място ще избегнете нежелани погледи.

Щорите създават нужния уют на всеки дом, а в правилно съчетание с останалия интериор може да са перфектното решение и водеща част от визията.

Сред основните характеристики на външните и алуминиеви вътрешни щори е, че те са плътни. Докато навън е ден те грижовно пазят от слънчева светлина, а когато настъпи мрак и вечерта се превръщат в надеждна преграда със света навън. Не по-малко интересни и полезни са платнените щори. Те са модерни, но от позиция на бариера със света на вън не са така надеждни. Пропускат леко светлина през деня, а вечер може да отразяват движещи се силуети.

В зимните месеци щорите задържат топлина в помещенията, а през лятото не допускат студения въздух да излиза на вън и обратното, топлината да нахлува.

На пазара се предлага изобилие от модели, материали и цветове. За всеки дом, трябва да се избира индивидуално, а щорите да отговарят на нуждите на помещенията и интериора, както и на предпочитанията на собственика.

Така например, вертикалните щори, приличат на завеси и пердета. Омекотяват нахлуващата в стаята светлина и допринасят за постигане на приятна атмосфера в дома. Лесни са за почистване, не поемат миризми и антисептични са и не поглъщат прах.

Ако избора ви на щори е насочен към римските модели, то те са платнени и е добре да се знае, че подхождат на големи витрини и прозорци. Предлагат се в семпли и изчистени варианти или украсени с драперии и пискюли, в зависимост от интериора. Римски щори вмъкват огромни дози елегантност и очарование, а това придава на всяка стаята, красив и романтичен вид. Това е и причината да ги срещаме така често в жилища, ресторанти и хотел.

Хоризонтални щори са често избирани за офиси. Те внасят модернизъм, сериозност и дори леко студен вид на помещенията. Голямо тяхно предимство е, че дори най-лекия наклон на ламелите може значително да видоизмени светлината в стаята. Идеално решение са за кабинет и офис, защото, както всички знаем работата на компютър изисква специална светлина, а с тях тя никога не пада директно към монитора. С помощта на стените тя се отразява и разсейва.

Следващата стъпка е предимството на избора, с след модел е избор на материал.

Плътния материал е подходящ за домове на първия етаж, за помещения гледащи към съседите и други. В помещения като кухни не трябва да подбирате плат, който се чисти трудно. Най-практични за такива стаи са пластмасовите щори. Те не поемат миризма, забърсват се само с мокър парцал и не се повлияват от влага и изпарения.

Този бърз преглед може да е в плюс за всички онези, които са избрали да купуват щори за прозорци. Спирайки се на външни ролетни щори няма да измените особено уюта и практичността за дома. Те са надеждни и добра защита са срещу крадци. Гарантират пълна тишина и тъмнина, перфектна изолираност на жилището.

Scroll to Top