Кой върши повечето домакинска работа? Мъжете или жените?

Жените вършат повечето домакинска работа, отколкото мъжете. Вярно ли е? За повечето от историята на този факт до голяма степен няма доказателства и често остава незабелязана. Почистване на дома е това, което жените и мъжете подкрепят за своите домовете, а именно, чрез добре платена работа. Но ролята на жените се променя. Сега повечето жени работят и са с добре платени работа и въпреки че все още съществуват разлики в заплащането между половете, доходите на жените постепенно се доближават до тези на мъжете.

Има един въпрос относно преброяването на населението през миналата година, а всъщност решаването на този проблем. Кой прави най-много неща по отношение на домакинска работа – жените или мъжете, бездетни или родители, тийнейджъри или средна възраст, млади или стари?

Жена чистница

Колко време ще похарчите за домашни дейности?

Жените на средна възраст, заявиха, че вършат домакинката работа в рамките на 120 минути на неплатен домакински ден, мъжете само 55 минути. Така че, жените прекарват повече от два пъти повече време в домакинска работа от мъжете мъже на възраст между 26 и 65 години.

В 35-44 десетилетие, жените вършат това за 150 минути. Цялото почистване на ден, мъжете правят в 62-та минута.

Дори в кохортата жените на 15-20 направи повече за почистване на домакинството, отколкото мъже-30 минути, за разлика от 20 минути на ден. Ето ви и фирма за почистване на апартамент.

Нещо необикновено се случва в пенсионните години. Мъжете правят повече поддръжка у дома, а жени по-малко. От другата страна на двадесет години до 85, мъжете казват, че правят нещата за около 85 минути домакинската работа всеки ден.

Жените, от друга страна, започват за 145 минути на ден в ранните години на пенсиониране, на възраст между 65 и 75, но по-късно между 75 и 84 те намалят присъствието си до само 110 минути.

И за първи път, мъжете на възраст 85 и повече вършат повече домакинска работа, отколкото жените – 60 минути на ден в сравнение с 50-та минута.

От 35 до 65 мъже прекарват около 60 минути на ден в домакински дела. Жените в същите години прекарват най-малко два часа всеки ден за да свършат цялото почистване на дома. Но когато мъжете се пенсионират между 64-74, а след това започват да добавят допълнителни 20 минути на ден.

Всичко това са само извадки и статистики. Каква е вашата история, вие най-добре знаете. Ето сега на вниманието на всички и фирма, която почиства мазета и тавани от стари вещи.

Защото според поредното проучване на австрийски изследователи, нетният ефект от тези тенденции се наблюдава постоянно, чрез намаляване времето, което харчат за домакинска работа от страна и на двата пола.

 

Scroll to Top