5 еко идеи за използване утайката на кафето

Обичате кафе в джезве, но не знаете за ползата от утайката му. Предлагаме ви 5 идеи как да я върнете обратно в домакинството с поне още едно полезно действие:

Запълване на драскотини – ако по дървените ви мебели има леки драскотини, третирайте ги с леко влажна кафена утайка. Следите от нараняване по повърхността ще станат почти незабележими.

Натурална боя – ако разтворите утайката от кафе в гореща вода ще получите интересен естествен оцветител за великденски яйца, който ще украси оригнално и с ефект сепия.

Наторяване – в кафената утайка се съдържа голямо количество азот, а той е важен за подхранване на растенията, които виреят на по-киселинна почва. Такава са хризантеми и рози, които спокойно може да почерпите с утайката от сутрешното кафе.

Срещу животински гадинки – за да не пострадат стайните или градински растения от набезите на различни животинки, поръсете ги в земята с утайка от кафе, примесена с настъргани кори от портокал. Така закуската ви кафе с прясно изцеден сок от портокали може да намери още едно полезно действие във вашата градина. Вижте и кой почиства дворове.

Освежаване на обувките – за да тстраните острата миризма от обувки, поръсете стелките им с утайка от кафе. Тя има способността да абсорбира миризмите.

 

Scroll to Top