Да се отървем от досадните хлебарки с тези методи

Съществува версия, че различните видове хлебарки живеят на тази планета, по-отдавна от хората. Днес има голямо разнообразие от инструменти за борба с домашните вредители – в продажба може да намерите аерозоли, кремове, пастели, гелове, домашни капани.

Може, също така да използвате услугите на специални служби. С тяхна помощ, ще бъдат използвани: отрова и оборудване за унищожаване на насекоми. Това е доста ефективен, но, уви, по-скъп начин за унищожаване на мустакатите паразити.

БОРАКС

Натриевият тетраборат (боракс) е слаба сол на борна киселина. Също така често се използва за пръскане срещу хлебарки у дома.

Може да приготвите отрова за насекоми на основата на боракс по следните начини:

Смесете 65 г пудра захар, 65 г сухо картофено нишесте, 25 г ванилова захар с 200 г боракс. Добавете вода към сухата смес, за да се получи плътно и пластмасово тесто;

Направете твърдо пюре от яйчен жълтък и варени картофи. Добавете 1 супена лъжица към сместа. С лъжицата с горната част на боракса разбъркайте добре.

Такива смеси трябва да се използват по същия начин като стръв на основата на борна киселина – оформете от тестото малки топчета и ги разнесете в целия апартамент, като обърнете специално внимание на местата, където насекомите са активни.

ЗДРАВЕЦ

Изненадващо, но обичайният здравец е добро народно лекарство за хлебарки.

Неговият специфичен богат аромат отблъсква насекомите, принуждавайки ги да търсят по-удобно местообитание.

За да защитите жилището от проникването на мустакати гости в него, е достатъчно да държите по няколко храста от това красиво и полезно цвете във всяка стая.

Този инструмент, обаче може да се използва само като профилактика, а не за изгонване на насекоми. Ето защо, ако хлебарките вече са във вашия апартамент, използвайте други методи за премахването им.

ДОМАШЕН КАПАН

Този метод се счита за добро народно лекарство за хлебарки у дома. Все още се използва от нашите баби, когато няма друга алтернатива за „къщи за хлебарки“.

Има два начина да направите капан:

За целта, вземете обикновен буркан от половин литър, смажете вътрешните му стени под гърлото по цялата обиколка с растително масло с ширина 2 сантиметра и изсипете малко мед или бира на дъното. Поставете стръвта на кухненския под близо до мивката или кошчето за боклук и я оставете да престои една нощ. Сутринта напълнете буркан с уловени насекоми с вода и го изсипете в тоалетната;

Нарежете обикновена картонена хартия на малки квадрати 15х15 сантиметра. Внимателно залепете всеки квадрат с лепяща лента за мухи или качествена лента, с лепкавата страна нагоре. Центрирайте всеки капан с „лакомство“ като трохи от бисквитки или гранулирана захар. За по-голяма ефективност може да използвате стръв на основата на борна киселина. Дори ако хлебарката все пак успее да избяга от лепкавата лента, след известно време ще умре от отровата. Създайте капани, където насекомите е вероятно да се събират и изчакайте да пристигнат.

МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ

Разказахме ви за най-ефективните начини за отглеждане на хлебарки.

И за да се предотврати повторната поява на насекоми в къщата, е достатъчно да се придържате към следните правила:

не оставяйте отворени съдове с вода по пода и масите; избършете ги до сухо след всяка употреба;

съхранявайте боклука в затворени контейнери;

редовно почиствайте натрупаната мазнина, около вентилационните отвори и печката;

покрийте всички пукнатини, от които хлебарките могат да се появят;

след всяко готвене и хранене премахвайте остатъците от храна, метете трохите;

съхранявайте всички продукти в херметически затворени контейнери;

не оставяйте мръсните съдове за през нощта;

Правете генерално почистване поне веднъж седмично.

Следвайки всички тези прости правила и може да защитите дома си от нашествието на малки вредители. Само с поддържане на добра хигиена и стриктна борба с хлебарките може да защитите здравето си и това на близките си.

Scroll to Top