Как рециклирането спасява дивата природа

Ако искаме да защитим Земята и всички нейни обитатели, добре е всеки от нас да помисли над изхвърлянето на отпадъците, в това число изхвърляне и извозване на стари гуми.

Рециклирането и как влияе на дивата природа

Истината е, че всичко, което изхвърляме в домовете и офисите си, трябва да отиде някъде и въпреки усилията ни да сведем до минимум въздействието на боклука върху околната среда. Всичко това засяга растенията и животните по начини, за които може да не подозираме. Всички наши усилия за рециклиране намаляват това въздействие и спасяват животи. Вижте как:

Съдържание

  1. Компресира депата
  2. Запазване на природните ресурси
  3. Поддържа стабилни екосистеми
  4. Ролята на гумите

1.Компресиращи депата

Според текущите оценки на EPA, средният американец произвежда около пет килограма боклук на ден. Ако умножим това число по броя на хората, живеещи в Съединените щати и броя на дните в годината, е шокиращо, че всяка година намираме място да се отървем от всичко това. Част от боклука се изгаря, но по-голямата част е заровена на депа. Тези сметища замърсяват земята и монополизират земята, където животните могат да пасат или да живеят. Вместо това се превръща в токсично депо за хранителни отпадъци, пластмасови изделия и облекло, някои от които не се разлагат десетилетия. Ако отделим време за отделяне на отпадъците от рециклируемите материали, бихме могли значително да намалим количеството отпадъци, изпращани на депата всяка година.

  1. Запазване на природните ресурси

Не е тайна, че изкопаемите горива са ограничен ресурс и че изгарянето им замърсява околната среда. Ние обаче зависим от тях, за да зареждаме колите си и да отопляваме домовете си. Докато изследователите работят за намиране на начини за намаляване на зависимостта ни от тези горива, ние можем да намалим количеството, което използваме, като рециклираме продуктите, които имаме, за да задоволим бъдещите си нужди.

Доставката на суровини, необходими за производството на нови стоки, не е екологична. В много случаи трябва да почистим земята, да внесем тежки машини и да изгорим газ, за да свършим работата. Земята, която някога е била буйно местообитание, изпълнено с живот, става безплодна и безжизнена. Изгарянето на горива като бензин по време на транспорт с камиони, обработка на материали и транспорт. Замърсяването на въздуха създава ресурси за заводи за рециклиране. Тези парникови газове допринасят за глобалното затопляне, което променя местообитанията на дивата природа. Всичко това затруднява или прави невъзможно оцеляването на животинските и растителни видове.

Намирането на начини за повторно използване на материалите, които имаме, е от решаващо значение за запазването на местообитанието, в които животните могат да продължат да процъфтяват. Рециклирането им в нещо ново или повторното използване за създаване на нещо съвсем различно са и двата мощни начина да намалим нуждата си от унищожаване на тропическите гори за събиране на дървета или извличане на руда от земята.

  1. Поддържане на стабилни екосистеми

EPA изчислява, че около 100 000 животни умират всяка година от излагане на пластмасови отпадъци във водата. Те, може да ядат от тези места, мислейки, че това е храна, или да затънат в нея. Погълнатата пластмаса може да увреди вътрешните органи или просто да запълни храносмилателния тракт на животното. С корем, пълен с пластмаса, те вече не се чувстват гладни и спират да търсят обичайните си източници на храна. Тази пластмаса може също да намали способността им да избягват хищниците и да се размножават, което води до намаляване на популациите.

Пластмасите също са идеални носители на много други токсини в околната среда. ПХБ, пестициди и други химикали. Те могат да пътуват по повърхността на пластмасовите отпадъци, пренасяйки ги във водните пътища и стомаха на нищо неподозиращите същества. Пластмасовите отпадъци не се разграждат биологично като органичните материали, но с времето се разпадат на все по-малки парчета. Тези микропластици могат да се консумират от малки океански същества, дори тези, които хората ядат. По този начин токсините правят пълен кръг, дори върху нашите чинии с вечеря.

Микропластмасата и токсините, които се съдържат, могат да унищожат популацията на по-малки водни същества, променяйки цялата екосистема, която поддържат. Например, кораловите рифове, съставени от големи колонии от малки същества, поддържат много различни видове океански живот. Унищожаването на коралов риф оставя тези същества незащитени и уязвими на външни атаки.

  1. Ролята на гумите

Подобно на много други продукти, гумите за автомобили и камиони са опасни отпадъци, които са се превърнали в сериозен проблем за животните по целия свят. За извозване на стари гуми  търсете професионални фирми. Предвид факта, че съдържат канцерогенни химикали и тежки метали, депонирането им лоша идея. Тези химикали могат да се отделят от гумите с течение на времето, замърсяват както почвата, така и подпочвените води под тях. Гумите също представляват риск от замърсяване на въздуха, ако се запалят.

За щастие рециклирането на гуми продължава да набира популярност по целия свят. Рециклиращите каучук могат да превърнат гумата, останала от изхвърлена гума в различни полезни продукти, включително гориво за гуми (TDF), каучук. мулчиране, гумиран асфалт и добавки на основата на гуми (TDA). Много от тези продукти работят по-добре от продуктите, които заместват. Например TDF гори по-чисто от въглищата, традиционно използвани в циментовите пещи. Намаляването на тези въглеродни емисии с TDF, също помага за забавяне на глобалното затопляне и промяната на местообитанията.

Забавянето и обръщането на глобалното изменение на климата е предизвикателство. Това често изглежда непостижимо. Рециклирането обаче е проста стъпка, която всеки може да предприемем, за да променим света към по-добро и да дадем на животинското царство по-голям шанс за оцеляване.

Scroll to Top