Какво правим, а не трябва в поддържане на градина, двор и терени

Независимо дали засаждате пролетни цветя, луковици, многогодишни растения или храсти и дървета, винаги има, какво ново да научите за градинарството. И, както начинаещи, така и опитни могат да допуснат грешки.

Тук са най-големите грешки в градинарството, които често не осъзнаваме, че правим:

Харесва ли ви да е пренаселено

Дори и растенията! Независимо, дали става дума за храсти или домати, растенията се нуждаят от въздух, за да циркулират около тях. Нужно им е пространство, за да развият своите клони и корени. Тогава трябва да помислите и планирате почистване на терени.

Засаждането или отглеждането на растения, твърде близо един до друг няма да доведе до нищо добро. Няма да получите по-високи добиви. Напротив! Растенията ще бъдат слаби, рискът от болести висок и реколтата нищожна. Това е така, независимо дали засаждате в почва или в контейнери.

Монокултури

Разбираемо е да искате ред и организация в градината или да засадите красива редица дървета, като туя, до ограда. За съжаление това означава монокултура и е лоша идея. Ако се появят вредители или болести, ще загубите целия ред или още по-лошо. Решението е винаги да използвате различни сортове дървета или храсти. Това едновременно добавя повече разнообразие към ландшафта и осигурява местообитание за по-широк кръг от полезни птици, насекоми и животни.

Още от най-големите гафове в градинарството са:

Засаждате на грешна дълбочина

Тази грешка вероятно е една от най-честите причини, поради които растенията умират – и може да не свързвате факта, че това се дължи на начина, по който е засадено, като фактора, причинил растението да упадне няколко години по-късно.

Дърветата и храстите са най-чувствителни към това, но също и луковиците и като цяло всички семена. Дълбочината на засаждане е изключително важна и винаги трябва да се спазва. При засаждане на дървета дупката трябва да бъде 3 пъти по-голяма от обема на корена. Същото е и с храстите. Трябва внимателно да се спазва правилната дълбочина на засаждане на дърветата и по правило на всяка фиданка да се вижда точно мястото, от което тя трябва да е над земята.

Освежаване на почвата

Освежаването на почвата е необходимо, особено около овощните дървета и храсти, но просто добавяне на компост не е достатъчно. Повече може да причини проблеми с дренажа, да изгори стъблото и да повреди дървото. Решението е да се прекопае около стъблото, на дълбочина 15-40 сантиметра, на разстояние 30-50 сантиметра наоколо и създаденото пространство да се запълни с компост или нова почва. По този начин стъблото няма да бъде нападнато, а корените ще получат допълнителните хранителни вещества, от които растението се нуждае.

Подрязване на цветни храсти

Резитбата за оформяне на цветните храсти се извършва винаги, след като прецъфтят. Повечето цъфтят от старата „дървесина“ от година-две и много малко от издънките, които се появяват през пролетта. Ако подрязвате твърде драстично, може да спре да цъфти. Ситуацията е валидна за форзицията и някои видове хортензии. Подрязването през пролетта трябва да се извършва много внимателно, като се съсредоточавате върху стари, болни или счупени клони. И ако не сте сигурни, какъв вид растение имате, изчакайте храстите да цъфтят, за да разберете, какво трябва да се подрязва и какво не.

Надяваме се тази информация да ви е била от полза.

Повече за услугите на фирма по почистване на терени и поддръжка на дворове, четете на сайта: Извозва.сом.

Scroll to Top