Битовите пожари в световен мащаб, случващи се годишно

Домашните пожари са предимно случайни, обикновено във връзка с използването на вътрешни лампи, печки или нагреватели, които използват открит пламък. Въпреки това, невнимателното използване на цигари е друга водеща причина за пожари, а пожарите също могат да бъдат умишлено предизвикани като публично насилие и палеж.

Колко битови пожари годишно се случват на планетата

Въпреки, че в действителност са локализирани, домашните пожари в крайна сметка засягат стотици хиляди домове годишно по целия свят. Пожарът се разпространява бързо и може лесно да погълне дома и съседни постройки за минути. Научете повече за почистване след пожар в София.
В градски условия рискът от пожар често се влошава от трудния достъп на противопожарно оборудване до тесни улици, а високите сгради представляват друго предизвикателство, където средният и горният етаж на сградата могат да бъдат достъпни само по стълби.

Домакинските пожари

Най-ефективният начин да защитите себе си и дома си от пожар е да идентифицирате и премахнете опасностите от пожар. Шестдесет и пет процента от смъртните случаи при домашни пожари се случват в домове, без работещи аларми за дим. По време на домашен пожар работещите димни аларми и планът за евакуация при пожар, който се практикува редовно, могат да спасят живота.
Ако в дома ви възникне пожар, излезте, стойте навън, повикайте помощ.

Инсталирайте аларми за дим на всяко ниво на вашия дом, вътре в спалните и извън зоните за спане. Тествайте ги всеки месец и сменяйте батериите поне веднъж годишно. Тъй като се издига дим, поставете алармите на тавана или високо на стената. Тествайте редовно алармите за дим. Инсталирайте нови батерии всяка година. Вземете нови аларми за дим на всеки десет години.
Плановете за домашен пожар трябва да включват поне два начина за бягство от всяка стая в дома ви.
Изберете място за среща на безопасно разстояние от дома ви, където членовете на семейството да могат, да се срещнат след пожар.
Говорете с всички членове на домакинството относно план за пожарно спасение и практикувайте такъв поне два пъти годишно.
За да избегнете пожар в дома, има някои стъпки, които може да предприеме сега:

Дръжте предмети, които могат да се запалят, най-малко на 90 см от всичко, което се нагорещява, като източници на топлина или печки;
Никога не пушете в леглото;
Изключвайте преносимите нагреватели, когато излизате от стаята или отивате да спите.

Още интересни факти за пожарите в световен мащаб:

1. Оценете обхвата на щетите, след самото почистване след пожар в София и определете необходимостта от озониране.

2. Пожарите могат да се разпространят със скорост до 23 км/ч.

3. Най-големият пожар в историята е бил в Монголия през 1987 г. и е изгорил 20% от територията на страната.

4. Пожарите могат да се разпространят и под земята, където горят изкопаеми и газови резервоари.

5. В САЩ почти 90% от пожарните департаменти са доброволчески.

6. В някои части на света, като Австралия и Калифорния, пожарите често се появяват в резултат на природен феномен, който е необходим за поддържане на екосистемите.

7. В някои страни, като Япония, има традиция да се използват контролирани пожари, за да се почистят горите и да се поддържат здрави екосистеми.

8. Пожарите в домовете са най-често причинени от кухненски инциденти, като не установени готварски плочи или забравени на котлона храни.

9. Пожарните апарати имат собствен език на комуникация, наречен „пожарен код“. Последният се използва, за да се дадат инструкции на пожарникарите по време на операцията.

10. Пожарите могат да бъдат причинени и от естествени явления като светкавици, вулкани и земетресения.

Източник: Tovarniprevozi.bg

Scroll to Top