Предметът, който е магнит за прах, а мнозина го пренебрегват при почистване

Когато започнете генерално почистване, експертите съветват да измиете всички повърхности в дома и да се уверите, че всички мебели и декоративни предмети, както и електроуредите са почистени отговорно. Ето обаче предметът, който привлича най-много прах в къщата.

Защо не е препоръчително да има вентилатор на тавана

На места, където времето е топло през цялата година, хората монтират вентилатори на таваните си, за да преодоляват лесно високите температури, които създават голям дискомфорт. Може би не сте се замисляли досега, но вентилаторът на тавана може да бъде изключително вреден за вашето здраве.

Това устройство натрупва много прах в продължение на дни/седмици. Също така, поради факта, че е на значително разстояние от земята, статистиката показва, че хората по-рядко почистват лопатките на вентилатора. Така обектът става развъдник на прахови акари и всякакви бактерии.

Според Американската академия по алергия, астма и имунология вентилаторът на тавана може да бъде вреден за вашето здраве, като активира прахови акари в дома ви.

„Алергените от прахови акари са често срещан отключващ фактор за симптоми на алергия и астма. Въпреки че могат да бъдат намерени в целия дом, тези микроскопични същества виреят в топла, влажна среда като спално бельо, тапицирани мебели и килими“.

Как да почистите правилно вентилатора на тавана

Ето защо е много важно да обърнете специално внимание на вентилатора на тавана при почистване. Не забравяйте, че почистващите повърхности често предотвратяват натрупването на прах, така че акарите няма къде да се установят.

Когато бършете лопатките на вентилатора на тавана, домакините препоръчват да използвате влажна кърпа. Това предотвратява разпространението на прах из стаята.

Това ще улови частиците прах вътре в тъканта, като ефективно елиминира всички следи от акари. Важно е да знаете, че прахосмукачките не са толкова ефективни и могат да избутат прах във въздуха. Препоръчително е да се отървете от акарите, за да избегнете всякакъв вид алергии.

Източник: CHISTACHI.BG

Scroll to Top